Tea & foodpairing

U heeft misschien al eens gehoord van ‘tea & food pairing‘: waarmee kunnen we thee combineren op onze tafel? Het hoeft niet altijd een wijntje te zijn bij het avondeten of een koffie bij het dessert. Pak eens uit met een bijpassende thee bij uw gerechten! Schenk ze lauwwarm of gekoeld met ijs in mooie wijnglazen of serveer ze gewoon warm in leuke kleine theekopjes rechtstreeks vanuit uw theepot: uw gasten zullen verrast zijn!

Het opzet van een tea & foodpairing is om smaken en toetsen uit het eten terug te laten komen in uw bijpassende thee. Uit pure thee kan je vaak heel wat smaakaccenten halen, net zoals bij wijn (vandaar ook dat ik de cursus theesommelier volgde). Uit onderstaande SMAAKWIJZER kan je opmaken welke diversiteit aan smaken er uit thee te halen zijn. Volg vooral je gevoel en je smaak als je aan de slag gaat met het serveren van thee bij het eten. Proef voor en probeer uit de thee te analyseren welke smaken je herkent. (lactaal, dierlijk, fris, grassig, floraal, zilt, kruidig, nootachtig, aardachtig, …) Deze en THEE- & VOEDINGWIJZER biedt u al een wegwijs om voeding te combineren met bepaalde thee.
Zoekt u een thee bij een bepaald gerecht, maar heeft u geen idee wat er bij past? Vraag het me dan zeker. Mijn liefde voor eten (ik lust werkelijk zo goed als alles en heb een breed spectrum aan dingen die ik geproefd heb) en mijn fijne geurgevoeligheid kunnen u helpen de juiste thee te vinden.

Hieronder vindt u enkele van onze theetjes met suggesties om te combineren met voeding.

 • Rooibos sinaas- kaneel
  Reeds geschonken bij Crêpes Suzette. Door de Grand Marnier is dit een hemelse combinatie! Uiteraard gaat dit ook bij andere gerechten waarin sinaasappel of kaneel verwerkt zit, zoals canard à l’orange, of bij een krakend speculaasje!
 • Lapsang souchong
  Deze boven dennennaalden en – hout gerookte Chinese zwarte thee met een krachtige, volle rooksmaak is erg goed combineerbaar met whisky, sigaren, zwaardere kazen of pittig gekruid eten alsook bij de zoetigheden & chocolade van de afternoontea. Ook voeding kan boven deze thee gerookt of gestoomd worden (vb. vis). Voeg wat van de thee toe in het water dat je gebruikt om te stomen.
 • Four seasons of Nantou (groene oolong)
  Oolong gaat hand in hand met boterige en romige voedingswaren vb. madeleines, rijke romige sauzen als die van een koninginnenhapje enz… Bovendien gaat het goed samen met kreeft of zeevruchten vb. coquilles. Probeer ook eens met zoute crackers of licht gezouten zachte nootjes: heerlijk!
 • Jasmine dragon pearls
  Deze met jasmijnbloesem belegen groene thee gaat goed samen met lichte voeding zoals witte vis o.a. zeebaars, maar ook met zachte kazen en desserten zoals cheesecake & griesmeelpudding of met dessertkoekjes.
  Deze thee kan ook koud getrokken worden in koolzuurhoudend mineraalwater (vb. Spa Rood) gedurende 3 à 4 uur in de koelkast. Zo wordt het een perfect aperitief. Tip: schenk op in een champagneglas en werk af met een versiersel. Santé!
 • Rooibos munt- en cacaodopjes
  Uitermate geschikt bij chocoladedesserts zoals chocomousse, javanais, enz…, chocoladen cakes, muffins, moelleux en koekjes of zelfs bij gerechten met munt in verwerkt.

Tip: schenk de theetjes lauwwarm in een mooi wijnglas of kleine sakécupjes, dat drinkt leuker dan uit een waterglas of kopje.

Uiteraard zijn er nog veel andere mogelijkheden met deze en onze andere theeën. Heeft u zelf thee gecombineerd met een gerecht en pasten die goed bij elkaar? Laat het ons dan zeker weten in de winkel of via mail. Écht doen hé, wij zijn steeds benieuwd naar jullie ervaringen!