Theesoorten

Alle thee, zowel witte, gele, groene, zwarte (rode) en oolongthee  is afkomstig van één theeplant: de camellia sinensis. Welke blaadjes geplukt worden enerzijds en de manier waarop de blaadjes behandeld worden na het plukken anderzijds, bepalen over welke thee we spreken.

Witte thee
Dit zijn de met zilverwitte donshaartjes bedekte knopjes van de theeplant die geplukt worden nog voor de echte blaadjes open gaan, soms worden ook de eerste twee blaadjes en takjes meegeplukt.
De topjes worden op matten blootgesteld aan de zon, waarna ze in koelcellen gaan om verder te drogen. Deze thee heeft een subtiele, harmonieuze smaak en is energiegevend
90-95°C – 10-15 min 

In ons gamma: Silver needle van Ann Vansteenkiste, Moonlight 1st grade bio, Jasmine Phoenix Dragon pearls bio, tijdelijk: Bai mu dan white peony bio, Bai mu dan met rozenblaadjes bio

 

Gele thee
Gele thee zijn de witte zilveren lentetopjes of de zeer jonge lenteblaadjes van de camelia sinensis.  Na het plukken worden de blaadjes in licht vochtige doeken gewikkeld en dan gestoofd (dùn huáng = geel stoven) tot driemaal toe.  Dit proces kan wel dagenlang duren. Deze thee heeft een zoete, geroosterde maïssmaak. 
80-90°C – 10-15min

In ons gamma: Golden dragon 1st grade bio, afkomstig van het FairBioTea project Wuliang Dongzhai in de zuidelijke Chinese provincie Yunnan.

 

Groene thee
Voor groene thee worden het topje en de eerste twee blaadjes van de theeplant geplukt. De blaadjes worden eerst verhit en gedroogd. Alle vocht gaat eruit zodat er geen oxidatie ontstaat (nodig voor rode thee). Het beste van de theeblaadjes blijft behouden. Het is een echt opkikkertje met goede antioxidanten.
70-80°C (soms zelfs 65°C) – 5-15 min (antioxidanten komen pas na 15 min. vrij)

In ons gamma: Chun mee best choice bio, Japanse Sencha bio, Earl grey Sencha bio met biologische bergamotolie, Gunpowder bio (basis voor vb. Marokkaanse muntthee), groene oolong Tie Guan Yin Coeur de Lion topthee van Ann Vansteenkiste, Mojito mengeling van Ann Vansteenkiste met Angel Garden groene thee

Zwarte thee (ook wel rode thee genoemd in China)
Door de blaadjes te kneuzen en aan zuurstof bloot te stellen, worden ze geoxideerd. Dat geeft de roodbruine kleur aan deze thee en een typische smaak. 
95°C – 3-10 min of andere raadgeving op verpakking

In ons gamma: Assam Tippy STGFOP1 best quality bio (Special Tippy Golden Flowery Orange Pekoe: geplukt met de hand, hoogste kwaliteit van thee die in India te verkrijgen is ), Oostfriese bladmengeling bio, Lapsang Souchong bio (thee gerookt boven dennennaalden), Black Chai bio, Encre de Chine: topthee van Ann Vansteenkiste, tijdelijk: Lentekriebel bio, Zomerbriesje bio, Winterthee bio, Glühthee bio by Tea Tub

Oolong
De bladeren worden in de zon gelegd om wat extra energie op te nemen. Daarna worden ze licht geschud op bamboematten voor langzame verflensing. Dan worden de blaadjes in een wit doek gedaan voor opbolling. De bollen worden tussen twee platen gelegd die ronddraaien. Dit proces gebeurt meermaals zodat de bolletjes klein worden en er gescheurde en geoxideerde blaadjes achterblijven. Je hebt oolong die meer naar zwarte thee neigt te gaan (meer geoxideerd) en oolong die meer naar groene thee neigt te gaan (minder geoxideerd). 
90-95°C – 6-15 min of andere raadgeving op verpakking

In ons gamma: groene oolong Pouchong Wanjia bio, groene oolong Tie Guan Yin Coeur de Lion topthee van Ann Vansteenkiste

Pu-ehr
Deze thee wordt gemaakt van de bladeren van oude theebomen rondom de stad Pu’er uit de provincie Yunan, China.  Het is een gefermenteerde thee o.a. goed voor uw cholesterol en om af te vallen.
95°C – 3-10 min 

In ons gamma: losse Pu-ehr uit Yunnan, China

Matcha
Matcha is een traditioneel verwerkte groene thee afkomstig uit Japan. Door afdekking van de theestruiken krijgen de blaadjes een diepgroene kleur. Na het (met de hand!) plukken worden de blaadjes gestoomd, gedroogd en tot poeder gemalen. Het positieve is dat je al de heilzame stoffen (o.a. antioxidanten) van de theeblaadjes mee opdrinkt. Hoe fijner het poeder en hoe mooier groen, hoe beter de matcha en hoe lekkerder, zachter en romiger van smaak. Omdat matcha zo arbeidsintensief is, is het ook duurder dan gewone thee. Matcha die vrij goedkoop is, is van lage kwaliteit. Vaak gaat het om machinaal geplukte thee, thee die niet uit Japan komt of thee die meer keer per jaar geplukt wordt in vergelijking met één keer per jaar bij topkwaliteit matcha. Daarnaast heb je ook nog matcha die enkel culinair gebruikt wordt. 
35 ml (dikke matcha) of 70 ml (dunne matcha) water of melk voor 1  à 2 bamboelepeltjes matcha – 80°C (anders wordt de thee bitter) – 45 sec opkloppen met de matchaklopper in ‘M’-vorm
Af te raden bij zwangerschap of borstvoeding.
Best bewaren in de koelkast.

In ons gamma: topkwaliteit ceremoniële Matcha Izumi Grade 1A uit Nishio, Japan, met de hand geplukt, 30g (bio) of de Gyokujou ceremoniële matcha uit Kyushu, Myazaki, met de hand geplukt, 20g (bio)

Meer weten over matcha? Klik op de folder hieronder:

Ann Vansteenkiste, Belgische top-theesommelier

In onze winkel bieden wij enkele theeën en melanges aan van Ann Vansteenkiste. Bij haar volgde ik een korte maar zeer interessante opleiding. Ann is een zeer gedreven vrolijke vrouw die vaak reizen maakt naar het oosten en aldaar, maar ook hier,  een voorvechter is voor échte gezonde thee. Zij kiest haar theeplantages graag zorgvuldig uit. De thee die ze  afneemt moet eerlijk geteeld zijn en moet groeien in gezonde theeplantages waar nog insecten en vlinders rondfladderen, waar nog onkruid groeit ipv bruine besproeide wandelpaden, waar de struiken nog wild staan van het met de hand thee plukken ipv de artificieel opgeschoren ‘hagen’ en waar de theeplanten bemest worden met echte natuurlijke meststoffen. Haar thee is echt van topkwaliteit.

Standaard in ons gamma:
Silver Needle, Coeur de Lion, Encre de Chine, After dinner, Anti-stress, Coup de Fleurs, Vitalité, Avondgenoegen
Naargelang het seizoen in ons gamma:
Mojito, Sweet Ginger, Zonnegloed, Borstbloempjes,
Christmas Carol

Heeft u een bepaalde thee nodig van haar die we niet in voorraad hebben, vraag het dan gerust na!

Heeft u andere thee nodig die wij niet voorradig hebben? Vraag het na en we zien wat we voor u kunnen doen.

Voorzichtigheid geboden!

Theeën en kruiden hebben een heilzame werking. Wij van Tea Tub kunnen u bepaalde theeën of kruiden voorstellen voor uw welzijn, maar wij zijn niet verantwoordelijk noch aansprakelijk voor eventuele kwalen ontstaan door het drinken ervan. Raadpleeg steeds een arts wanneer u medische klachten heeft, alvorens u met een thee- of kruidenkuur begint.