Theesoorten

Alle thee, zowel witte, gele, groene, zwarte (rode) en oolongthee  is afkomstig van één theeplant: de camellia sinensis. Welke blaadjes geplukt worden enerzijds en de manier waarop de blaadjes behandeld worden na het plukken anderzijds, bepalen over welke thee we spreken.

Moonlight, typisch is het zwart-witte blad.

WITTE THEE
Dit zijn de met zilverwitte donshaartjes bedekte knopjes van de theeplant die geplukt worden nog voor de echte blaadjes open gaan, soms worden ook de eerste twee blaadjes en takjes meegeplukt.
De topjes worden op matten blootgesteld aan de zon, waarna ze in koelcellen gaan om verder te drogen. Deze thee heeft een subtiele, harmonieuze smaak en is energiegevend
+/-90°C – meermaals opschenken mogelijk  – volg instructies van het etiket

In ons gamma: Moonlight 1st grade, Bai mu dan met rozenblaadjes by Tea Tub, Blue Flower by Tea Tub met lavendel.

Berberthee by Tea Tub

GROENE THEE
Voor groene thee worden het topje en de eerste twee blaadjes van de theeplant geplukt. De blaadjes worden eerst verhit en gedroogd. Alle vocht gaat eruit zodat er geen oxidatie ontstaat (nodig voor zwarte of rode thee). Het beste van de theeblaadjes blijft behouden. Het is een echt opkikkertje met goede antioxidanten.
70-80°C (soms zelfs 65°C) – 5-15 min (antioxidanten komen pas na 15 min. vrij) of voor meermaals opschenken volg het etiket

In ons gamma: Chun mee , Sencha, Earl grey Sencha , Berberthee by Tea Tub, Citroentje by Tea Tub, Genmaicha, Hojicha, Jasmine dragon pearls, …

ZWARTE THEE (ook wel rode thee genoemd in China)
Door de blaadjes te kneuzen en aan zuurstof bloot te stellen, worden ze geoxideerd. Dat geeft de roodbruine kleur aan deze thee en een typische smaak. 
90°-95°C – 3-15 min. of andere raadgeving op etiket

In ons gamma: Assam Tippy , Oost-Friese theeblend, Lapsang Souchong, Black Chai, Darjeeling, Earl grey premiumKorakundah, seizoen: Herfstkuipje by Tea Tub, winterthee
* (Special Tippy Golden Flowery Orange Pekoe: geplukt met de hand, hoogste kwaliteit van thee die in India te verkrijgen is)

Ik al slurpend voor het Bünting Tee Stammhaus

OOST-FRIESE THEE
Rond deze heerlijke blend van zwarte theesoorten uit verschillende landen, wordt een typische Friese ceremonie gehouden in Duitsland. De thee wordt gedronken met een knisperend ‘kluntje’ (witte kandijsuiker) en een lepeltje room en wordt geserveerd in lage theetasjes met oor.

In Oost-Friesland kom je, als je op bezoek gaat niet op de koffie, maar op de thee! Kan je er niet genoeg van krijgen: neem eens een bezoekje aan de theestad ‘Leer’ in Duits Oost-Friesland. Echt een aanrader! Hier op de foto zie je mij al slurpend voor het Bünting Tee-Stammhaus in Leer. 

OOLONG
De bladeren worden in de zon gelegd om wat extra energie op te nemen. Daarna worden ze licht geschud op bamboematten voor langzame verflensing. Dan worden de blaadjes in een wit doek gedaan voor opbolling. De bollen worden tussen twee platen gelegd die ronddraaien. Dit proces gebeurt meermaals zodat de bolletjes klein worden en er gescheurde en geoxideerde blaadjes achterblijven. Je hebt oolong die meer naar zwarte thee neigt te gaan (meer geoxideerd) en oolong die meer naar groene thee neigt te gaan (minder geoxideerd). 
90-95°C – 6-15 min of andere raadgeving op verpakking

In ons gamma: groene Jade oolong, groene premium oolong: Four Seasons of Nantou & Milky Jin Xuan, zwarte premium oolong: GABA Black Dragon

PU-EHR
Pu-ehr wordt gemaakt van de bladeren van oude theebomen rondom de oude stad Pu’er uit de provincie Yunnan, China.  Het is een gefermenteerde thee die o.a. kan helpen uw cholesterol te ondersteunen en gewicht te verliezen. Meestal vind je deze thee in kleine of grote ronde koeken. Ze kunnen peperduur zijn. Hoe langer deze thee bewaard wordt, hoe beter hij smaakt. Bij ons is biologische losse pu-ehr verkrijgbaar. Deze is ook aards van smaak, met een fijner gebroken blad, ook erg lekker.
95°C – 3-10 min 

In ons gamma: losse Pu-ehr Shou uit Yunnan, China

Onze Gyokujou-matcha opgeklopt.

MATCHA
Matcha is een traditioneel verwerkt groen theepoeder afkomstig uit Japan. Door afdekking van de theestruiken krijgen de blaadjes een diepgroene kleur en een ‘zoetere’ smaak door de hogere hoeveelheid chlorophyl in het blad. Na het met de hand plukken van de blaadjes, worden ze gestoomd, gedroogd en tot poeder gemalen. Het positieve is dat je al de heilzame stoffen, o.a. antioxidanten, van de theeblaadjes mee opdrinkt. Hoe fijner het poeder en hoe intenser groen, hoe beter de matcha en hoe lekkerder, zachter en romiger van smaak. Omdat matcha zo arbeidsintensief is, is het ook duurder dan gewone thee. Matcha die vrij goedkoop is, is van lage kwaliteit. Vaak gaat het om machinaal geplukte thee, thee die niet uit Japan komt of thee die meer keer per jaar geplukt wordt in vergelijking met één keer per jaar bij topkwaliteit matcha. Daarnaast heb je ook nog matcha die enkel culinair gebruikt wordt voor o.a. desserts. 

35 ml (dikke matcha) of 70 ml (dunne matcha) water of melk voor 1  à 2 bamboelepeltjes matcha – 70°-80°C (anders wordt de thee bitter) – 45 sec opkloppen met de matchaklopper in ‘M’-vorm
Af te raden bij zwangerschap of borstvoeding.
Best bewaren in de koelkast.

In ons gamma: topkwaliteit ceremoniële Matcha Izumi Grade 1A uit Nishio, Japan, met de hand geplukt, 30g (bio), de Gyokujou ceremoniële matcha uit Kyushu, Myazaki, met de hand geplukt, 20g (bio) en de ‘beginners’matcha uit Kirishima, biologisch, 30g 

Meer weten over matcha? Klik hier voor onze folder!

Heeft u andere thee nodig die wij niet in voorraad hebben? Vraag het na en we zien wat we voor u kunnen doen.

Bij Ann Vansteenkiste volgde ik de cursus theesommelier in het Confusiusinstituut in Brugge. Ann is een zeer gedreven vrolijke vrouw die vaak reizen maakt naar het oosten en aldaar, maar ook hier,  een voorvechter is voor échte gezonde thee. Zij kiest haar theeplantages graag zorgvuldig uit. De thee die ze  afneemt moet eerlijk geteeld zijn en moet groeien in gezonde theeplantages waar nog insecten en vlinders rondfladderen, waar nog onkruid groeit i.p.v. bruine besproeide wandelpaden, waar de struiken nog wild staan van het met de hand thee plukken ipv de artificieel opgeschoren ‘hagen’ en waar de theeplanten bemest worden met echte natuurlijke meststoffen.

Ook bij Tea Tub streef ik ernaar daar waar kan zoveel mogelijk biologische thee af te nemen. Heel sporadisch kan het zijn dat die niet voorhanden is of dat, bij de fruittheetjes, een aroma niet biologisch is. Maar u mag ervan uitgaan dat we, net als Ann, absoluut de voorkeur geven aan bio. 

Voorzichtigheid geboden
Raadpleeg steeds een arts wanneer u medische klachten heeft,
alvorens u met een thee- of kruidenkuur begint.